[SOLVED] GPG1 not responding


#1

GPG1 not responding to commands from scratch
swapped out to test
sd card good
raspberrypi good
drive motors good
updated raspian, dexter sofware and firmware
ran demo worked
ran test results below

Check space left

Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/root 3.5G 2.8G 561M 84% /
devtmpfs 428M 0 428M 0% /dev
tmpfs 87M 436K 86M 1% /run
tmpfs 5.0M 0 5.0M 0% /run/lock
tmpfs 173M 0 173M 0% /run/shm
/dev/mmcblk0p1 56M 20M 37M 36% /boot

Check for dependencies

python 2.7.3-4+deb7u1 install ok installed
python-pip 1.1-3 install ok installed
git 1:1.7.10.4-1+wheezy1+rpi2 install ok installed
libi2c-dev 3.1.1+svn-1 install ok installed
python-serial 2.5-2.1 install ok installed
python-rpi.gpio 0.5.11-1 install ok installed
i2c-tools 3.1.1+svn-1 install ok installed
python-smbus 3.1.1+svn-1 install ok installed
arduino 1:1.0.1+dfsg-7 install ok installed
minicom 2.6.1-1 install ok installed
scratch 1.4.20131203-2 install ok installed

wiringPi Found
wiringPi Found
I2C already removed from blacklist
SPI already removed from blacklist

Check for addition in /modules

I2C-dev already there
i2c-bcm2708 already there
spi-dev already there

Hardware revision

gpio version: 2.26
Copyright © 2012-2015 Gordon Henderson
This is free software with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
For details type: gpio -warranty

Raspberry Pi Details:
Type: Model 2, Revision: 1.1, Memory: 1024MB, Maker: Sony

Check the /dev folder

i2c-1
spidev0.0
spidev0.1
ttyAMA0

USB device status

Bus 001 Device 002: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 004: ID 7392:7811 Edimax Technology Co., Ltd EW-7811Un 802.11n Wireless Adapter [Realtek RTL8188CUS]

/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=dwc_otg/1p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=hub, Driver=hub/5p, 480M
|__ Port 1: Dev 3, If 0, Class=vend., Driver=smsc95xx, 480M
|__ Port 5: Dev 4, If 0, Class=vend., Driver=rtl8192cu, 480M

Checking for Atmega chip

avrdude: Version 5.10, compiled on Jun 18 2012 at 12:38:29
Copyright © 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
Copyright © 2007-2009 Joerg Wunsch

     System wide configuration file is "/etc/avrdude.conf"
     User configuration file is "/root/.avrduderc"
     User configuration file does not exist or is not a regular file, skipping

     Using Port                    : unknown
     Using Programmer              : gpio
     AVR Part                      : ATMEGA328P
     Chip Erase delay              : 9000 us
     PAGEL                         : PD7
     BS2                           : PC2
     RESET disposition             : dedicated
     RETRY pulse                   : SCK
     serial program mode           : yes
     parallel program mode         : yes
     Timeout                       : 200
     StabDelay                     : 100
     CmdexeDelay                   : 25
     SyncLoops                     : 32
     ByteDelay                     : 0
     PollIndex                     : 3
     PollValue                     : 0x53
     Memory Detail                 :

                              Block Poll               Page                       Polled
       Memory Type Mode Delay Size  Indx Paged  Size   Size #Pages MinW  MaxW   ReadBack
       ----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ----- ---------
       eeprom        65     5     4    0 no       1024    4      0  3600  3600 0xff 0xff
       flash         65     6   128    0 yes     32768  128    256  4500  4500 0xff 0xff
       lfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  4500  4500 0x00 0x00
       hfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  4500  4500 0x00 0x00
       efuse          0     0     0    0 no          1    0      0  4500  4500 0x00 0x00
       lock           0     0     0    0 no          1    0      0  4500  4500 0x00 0x00
       calibration    0     0     0    0 no          1    0      0     0     0 0x00 0x00
       signature      0     0     0    0 no          3    0      0     0     0 0x00 0x00

     Programmer Type : GPIO
     Description     : Use sysfs interface to bitbang GPIO lines

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude: Device signature = 0x1e950f

avrdude done. Thank you.

Checking I2C bus for devices

Checking I2C bus 0

Error: Could not open file /dev/i2c-0’ or/dev/i2c/0’: No such file or directory

Checking I2C bus 1

 0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  a  b  c  d  e  f

00: – -- – -- – -- – -- – -- – -- –
10: – -- – -- – -- – -- – -- – -- – -- – --
20: – -- – -- – -- – -- – -- – -- – -- – --
30: – -- – -- – -- – -- – -- – -- – -- – --
40: – -- – -- – -- – -- – -- – -- – -- – --
50: – -- – -- – -- – -- – -- – -- – -- – --
60: – -- – -- – -- – -- – -- – -- – -- – --
70: – -- – -- – -- – --

Checking for firmware version and CPU Speed and Voltage

v 1.1
CPU speed: 0
4.32 V

CHECKING ENCODER READINGS
0 0
Both motors moving Forward with LED On
after 5 sec 0 0
Both motors stopped with LED Off
None after stop cmd 0 0
None after 2 more sec 0 0
Both motors moving back with LED On
after 5 sec 0 0
Both motors stopped with LED Off
None after stop cmd 0 0
None after 2 more sec 0 0

CHECKING ENCODER TARGETING

Initial encoder read vals: 257 257
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
FAIL
Final encoder read vals: 257 257

Initial encoder read vals: 257 257
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
FAIL
Final encoder read vals: 257 257

Initial encoder read vals: 257 257
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
FAIL
Final encoder read vals: 257 257

Initial encoder read vals: 257 257
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
FAIL
Final encoder read vals: 257 257

Initial encoder read vals: 257 257
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
Enc tgt Status: 1
FAIL
Final encoder read vals: 257 257


#2

Looks like the board isn’t being recognized at all by the Pi, there’s nothing showing up on the I2C bus.

When you ran the firmware update, did you disconnect the motors before running the firmware? You wrote “updated raspian, dexter sofware and firmware”


#3

not sure if I disconnected or not
reimaged
changed hostname
setup wifi

and viola everything is back to normal

SOLVED


#4

Good to hear!